Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS)
TSS ile sosyal güvenceye sahip genel sağlık sigortalılarının SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında SGK’nın karşıladığı sağlık hizmeti tutarı sonrasında kalan kısmının TSS sayesinde sigorta şirketleri tarafından ödenip, aradaki ücretin genel sağlık sigortalısına yansıtılmaması amaçlanmaktadır.TSS, özel sigorta şirketleri tarafından sunulmakta olan bir özel sağlık sigortası türü olup isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; özel sağlık kuruluşunun 2.000 TL talep ettiği bir tıbbi müdahale durumunda, özel sağlık kuruluşu 600 TL’lik Sağlık Uygulama Tebliği fiyatını SGK’ya, 1.400 TL’lik fark ücretini de sigorta şirketine fatura edecektir. Böylece TSS poliçe sahibi sigortalıya herhangi bir ek fatura çıkmayacaktır. TSS kapsamında aşağıda belirtilen ödemeler poliçede yer alabilmektedir:
• SGK tarafından karşılanmayan sağlık hizmetleri
• Fark ödemeleri
• Sağlık hizmet sunucusunda yatışa dair ücretin hastadan alınabileceği hizmetler
• Sağlık hizmet sunuucsu ile sigorta şirketi arasında yapılabilecek anlaşmaya göre Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları üzerinde kalan tutarlar
TSS'nin sigortalı tarafından kullanılabilmesi için; faydalanılacak olan özel hastanenin ve doktorun SGK ile sözleşmeli olması, söz konusu özel hastanenin özel sigorta şirketi ile TSS kapsamında sözleşmesinin bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla SGK’lı hasta kabul etmeyen sağlık hizmet sunucularında hizmet veren doktorlar TSS kapsamı dışındadır.
TSS; özel hastanelerde, muayene, tahlil, tetkik, yatış ve ameliyatlar gibi hastane hizmetlerinden çıkacak fark ödemeleri karşılamakta olup ilaç harcamaları TSS kapsamı dışındadır. TSS, özel sağlık sigortasının bir türü olduğundan, sigorta ettiren gelir vergisi ve SGK mevzuatındaki istisna hükümlerinden yararlanılabilmektedir.