Zorunlu Trafik Sigortası

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası yada kısaca trafik sigortası, otomobil, kamyon, motorsiklet ve diğer karayolu taşıtları için düzenlenen bir sigorta dalıdır. Trafik sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın malına veya canına verilen hasarı kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılaması üzerine kurulmuştur.

Trafik sigortası karayolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılar. Trafik sigortası, manevi tazminat taleplerini karşılamaz. Aracı işleten* kişinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceği zararları trafik değil kasko sigortası karşılar. Trafik sigortası, 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince karayoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunlu olup, polis kontrollerinde araçlarda bulunması gereken belgelerden biridir.

Trafik sigortası zorunlu tarifeye bağlı olup teminat sınırı ve tavan tarife primi Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve yayımlanır. Poliçenin primi aracın türü, ticari olup olmaması, kayıtlı olduğu il gibi bazı etkenlere bağlı olarak değişir. Trafik sigortası poliçesi bir yıl süreyle düzenlenir.

Hasar meydana gelmemesi durumunda, bir sonraki dönem poliçe dönemine hasarsızlık indirimi uygulanır. Fakat, hasar meydana gelmesi halinde bir sonraki dönem poliçe dönemine prim artışı uygulanır. Hasarsızlık ve hasarlılık bilgileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin TRAMER adlı veri bankasında tutulmaktadır. Sigorta şirketleri, trafik poliçesi düzenlerken TRAMER veritabanını kontrol ederler.

*Trafik sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunu'ndaki tanım uyarınca işletendir. Aracın işleteni araç sahibi olabileceği gibi uzun süreli kiralama yapan kişi gibi araç üzerinde önemli menfaati olan başka bir kişi de olabilir.